Verhalen

Annemarie

Tendermanager

In het kort

  • Tendermanager bij Aannemingsmaatschappij Van Gelder
  • Hbo Civiele Techniek, WO Geïntegreerde bouwprocessen en PhD Moleculaire biologie
  • Locatie Almere
  • Werkt sinds 2021 bij Van Gelder

Annemarie Buchel is tendermanager bij Van Gelder. Dat betekent zoveel dat zij een van de collega’s is die nieuwe opdrachten in de wacht sleept. Al startte zij haar carrière ooit aan de ándere kant van de tafel: als projectmanager bij de gemeente Amsterdam die tenders juist uitschreef. Daardoor weet zij precies met welke belangen je rekening moet houden om een werk gegund te krijgen.


"Tenderen is hollen of stilstaan. De dag na het inleveren van je projectplan, heb je opeens bijna niks te doen. Terwijl je de dagen daarvoor tot ’s avonds laat aan het knallen bent om alles maar op tijd klaar te krijgen. Tot aan de uitslag blijft het spannend. Bij een positief resultaat is de blijdschap groot en als je niet wint, is dat echt balen. De deadlines die opdrachtgevers hanteren, zijn vaak niet mals. Als zij besluiten dat een aanbesteding op dag X om exact 12.00 uur ’s middags binnen moet zijn, dan moet je je daar ook tot op de seconde nauwkeurig aan houden. Doe je dat niet, dan kun je de opdracht sowieso op je buik schrijven. Andersom kunnen zij soms besluiten om deadlines ineens te veranderen, wat af en toe best frustrerend kan zijn. Maar een goede tendermanager moet daarin kunnen meebewegen."

No items found.

Oog voor elkaars belangen

"Dat ik zelf jarenlang als projectmanager bij de gemeente Amsterdam heb gewerkt, helpt enorm. Elk project is onderhevig aan factoren van buitenaf. Zo werkte ik eens aan een groot metroproject, wat uitmondde in een enorm vechtcontract. Ik zat daar al sinds de aanbesteding bij, waarbij we uiteindelijk vier projectmanagers aan de kant van de aannemer hadden versleten. Geen goed teken. En dat terwijl ik aan beide zijden een team zag dat graag dit werk wilde maken. Maar er waren door de aannemer gouden bergen beloofd die ze in de praktijk niet konden waarmaken. Binnen no time hingen daardoor grote boetes boven dat project als een zwaard van Damocles. Op zo’n moment schieten beide partijen al gauw in een kramp. Zonde van alle energie. Want weet je wat het is, als opdrachtgever en – nemer heb je simpelweg voor een deel andere belangen. Dat is niet erg, maar je moet wel met elkaar in gesprek blijven en begrijpen wat die onderlinge belangen precies zijn."

"Wat dat betreft, is tenderen soms net een schaakspel, waarbij je de ander de kans moet geven om even na te denken over de volgende zet. Beter dat dan iemand overvallen en nergens willen meebewegen. Oftewel: door open en eerlijk te zijn, word je samen sterker. Dat is althans mijn insteek als tendermanager. Je mag de scherpte opzoeken en moet willen winnen, maar niet door dingen te beloven waarbij je bij voorbaat weet dat je ze echt niet waar kunt maken."