In het kort
- Assistent Boormeester bij Klever Boor- en Perstechniek, onderdeel van Van Gelder
- Werkzaam door het hele land
- Scheepsvaartinterieurbouw niveau 4
- Werkt sinds december 2024 bij Van Gelder
Van Oosterhout tot Groningen en van Almelo tot Purmerend: Mitchell Janzen ziet ze allemaal voorbijkomen in zijn werk als Assistent Boormeester. Overal in Nederland waar horizontaal gestuurde boringen nodigzijn, is hij te vinden. En is de reistijd langer dan 1,5 uur rijden? Dan gaat hij in de kost.
Van boven naar onder de grond
“Nadat ik mijn opleiding had afgerond, kwam ik erachter dat er weinig werk te vinden is in het vak van scheepsinterieurbouw. Ik ben toen een tijdje aan de slag gegaan als hovenier en kwam tijdens mijn werk een aardwarmte-boring tegen. Vervolgens ben ik me gaan verdiepen in deze branche en ben ik uiteindelijk begonnen bij een bedrijf als Assistent Boormeester. Al snel mocht ik zelf boringen maken en was ik op zoek naar meer uitdaging. Zo ben ik gestart bij een bedrijf in de grondwatertechniek als Boormeester.”
Inmiddels heeft Mitchell ervaring met behoorlijk wat boortechnieken. Zo begon hij door middel van een spoelboring naar aardwarmte (hij legde gesloten aardwarmte-systemen aan), vervolgens leerde hij zuigboren (hier legde hij openbron-systemen aan) en momenteel werkt hij aan horizontaal gestuurde boringen. Deze techniek maakt het mogelijk om onder wegen, spoorlijnen of rivieren door te boren zonder veel overlast voor bestaande infrastructuur.
“Ik heb veel boortechnieken voorbij zien komen, maar de horizontaal gestuurde boringen vind ik het meest fascinerend. Er zijn meer risico’s, meer verantwoording en de projecten waaraan ik werk zijn groter.”
Poten in de klei, ogen op de toekomst
Van Boormeester naar Assistent Boormeester. Voor Mitchell een hele logische stap. Horizontaal gestuurd boren is namelijk weer een nieuwe techniek, die hij eerst onder de knie moest krijgen: “Dat kan heel goed als Assistent Boormeester. Ik werk nauw samen met de Boormeester en zie alle handelingen die hij doet, maar ook wáárom hij het doet. Ik werk zelf ook mee aan de boringen en ben eigenlijk zijn handen en ogen rondom de machine. Mijn doel is om weer Boormeester te worden, maar dan binnen de horizontaal gestuurde boringen. Gelukkig is dit allemaal mogelijk binnen Klever.
Zijn dag begint altijd met een bakje koffie. Ze nemen als team de dag door met de Voorman en vervolgens start hij met zijn taken. Deze kunnen verschillen in iedere fase van het proces, waarbij hij van A tot Z betrokken is. Zo kan hij veel ervaring opdoen.
“Het klinkt cliché, maar echt geen dag is hetzelfde. Ik zou ook niet iedere dag hetzelfde willen doen. Het is heerlijk om in de buitenlucht te zijn, met je handen te werken en iedere dag tegen andere uitdagingen aan te lopen. Je moet snel kunnen anticiperen op problemen.”
Onder de hoofdstad
Laatst werkte Mitchell mee aan een technisch uitdagend project in Amsterdam. Voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet moest een lange boring onder het Amsterdam-Rijnkanaal worden gerealiseerd: “Vaak sta ik midden in een weiland, nu in de bewoonde wereld. Er zijn veel meer dingen waar je op moet letten, zoals gebouwen, kabels en leidingen, en het verkeer. Daarnaast was het een horizontaal gestuurde boring van een kilometer, met extra uitdagingen door de diepte en onvoorspelbare ondergrond.”
Wanneer uiteindelijk de mantelbuizen door de boring heen worden getrokken en alles goed gaat, dan is Mitchell opgelucht en trots dat ze als team de klus hebben geklaard!