Verhalen

Randal

Leerling BFI-monteur

In het kort

  • Leerling BFI-monteur bij Van Gelder Rail
  • Mbo Elektrotechniek
  • Locatie Hattem
  • Werkt sinds 2021 bij Van Gelder

Denkwerk en lekker bezig zijn, daar houdt Randal van. En daarom past zijn werk bij Van Gelder Rail ook zo goed bij hem. Als leerling BFI-monteur werkt hij door heel Nederland aan de beveiliging- en seinsystemen van het spoor. Een baan met onregelmatige werkroosters en nachtdiensten. Randal ligt er niet wakker van. Want dat afwisselende, daar doet hij het goed op.

Van trein naar spoor

Twee jaar werkt Randal nu bij Van Gelder. Eerst zat hij bij Openbare Verlichtingen en na een jaar maakte hij de overstap naar Rail. En dat voelde een beetje als thuiskomen. Want voordat hij bij Van Gelder kwam werken, volgde Randal een tijdje de opleiding tot treinmachinist.

Van trein naar spoor dus. Want een BFI-monteur weet alles van de elektrotechnische installaties op het spoor die zorgen voor treinbeveiliging en seinwezen. Randal controleert de kastjes waarin seinen worden geregeld en doet, onder toeziend oog, aanpassingen. Als leerling-monteur zit hij nog in een leerfase. Wanneer hij al zijn certificaten heeft, kan hij de aanpassingen zelf doen.

Randal: “Vaak gaat het in ons werk om vernieuwingen aan systemen. ProRail wil bijvoorbeeld een overweg weghalen of vervangen, dan passen wij het seinsysteem aan. En voor RET hadden we een klus en vervingen we de overwegen en seinsystemen.”

No items found.

Afwisselend

“Ik werk door heel Nederland. Elke donderdag krijgen we de planning en dan zie ik waar ik naartoe moet. Soms zit ik lang op de weg. Maar ik heb een Van Gelder-busje mee naar huis en kan meteen naar de werklocatie rijden. De dienstroosters en werktijden zijn ook altijd anders. Dat afwisselende, dat vind ik leuk. Soms werk je drie dagen van 15.00 tot 23.00 uur en dan ineens van 7.00 tot 16.00 uur. Of heb je een nachtdienst in het weekend. Het houdt voor mij de spanning erin.”

Nachtdienst

“Als ik moet kiezen tussen dagdienst of nachtdienst, dan ben ik voor de nacht. Van de nachtdienst heb ik tot nu toe het meest genoten. Dan gaat het om werkzaamheden die je op een dagdienst niet kan uitvoeren. NS moet blijven rijden. Het werken in de nacht vind ik relaxter. Dan voelen dingen veel rustiger, ondanks dat je met een tijdslimiet aan het werk bent. Alsof je vrij bent om dingen te doen.”

Lekker buiten bezig

“Het werk is niet zwaar, je gaat er fysiek niet kapot aan. Maar we zijn wel geconcentreerd bezig. Eén foutje kan een gevolg hebben voor het spoornetwerk. Je moet daarom altijd gefocust zijn op je werk. Daarnaast is het buitenwerk, dat vind ik leuker dan binnen werken. Buiten heb je een gevoel van vrijheid. En het werk is ook gezellig. Soms ben je met meerdere monteurs om de klus te klaren. Dan ben je met z’n allen lekker bezig, waardoor het werk leuk wordt. Er zit zoveel passie achter.”