Verhalen

Menno

Monteur in opleiding

In het kort

  • Monteur in opleiding Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken
  • MBO monteur laagspanningsdistributie
  • Locatie Andelst
  • Werkt sinds februari 2022 bij Van Gelder

In het huwelijksbootje gestapt en van baan gewisseld. Dat is in vogelvlucht het afgelopen jaar van Menno Riepma. Tot voor kort werkte hij als teamleider in een Albert Heijn-supermarkt. Nu ziet zijn werkplek er heel anders uit. Niet binnen, maar buiten. Als elektromonteur in opleiding combineert Menno werken en leren. Een switch die hij veel eerder had moeten maken.

Het stroomnet begint vol te raken. Daarom moeten er nieuwe kabels komen, zodat iedereen elektra houdt. Samen met zijn leermeester maakt Menno in de Betuwe nieuwe verbindingen en zet hij huizen over op een nieuw elektranet. Menno combineert dit werk bij Van Gelder met leren. Hiervoor deed hij namelijk heel wat anders. “Ik volgde de opleiding tot gymleraar, stopte daarmee en deed toen de opleiding tot filiaalmanager. Daarna werkte ik als teamleider bij een Albert Heijn. Maar daar was ik wel klaar mee.” Mede door zijn schoonvader die al meer dan veertig jaar bij Van Gelder werkt, keek hij eens op de site van Van Gelder. “Daar stond deze functie en opleiding en toen ben ik daar op uitgekomen.” Toch is de switch geen vreemde. “Ik wilde eigenlijk altijd projectleider in de bouw worden. En nu doe ik toch iets in de bouw.”

No items found.

Basis op school, knowhow in het werkveld

Het buiten werken, de tijden, het werk zelf – Menno vindt het allemaal beter en leuker. Eens in de twee weken gaat hij naar het Opleidingscentrum Gelderpoort in Hattem. Voor hem geen files, op die dagen. Want hij woont recht tegenover het opleidingscentrum. Hier leert hij de basis van het werk. Maar de echte handigheid, knowhow en het inzicht? Dat doet Menno op in het werkveld. “Op school heb je alle ruimte om met de kabel te werken. Daar kun je bukken en kijken. Maar tijdens het werk liggen de kabels in de grond. In een gat kun je negen van de tien keer niet gewoon bukken. Dus moet je een spiegeltje gebruiken om goed te kijken en klemmen aan te draaien.”

Het leuke aan zijn werk vindt Menno dat hij buiten bezig is. “Nu moet ik wel zeggen dat ik nog niet veel regen en kou heb meegemaakt.” En los daarvan: ook de sfeer vindt hij goed. “We gaan ‘s ochtends altijd eerst naar het magazijn toe. De rotzooi uit de bus weggooien en een bakje koffie drinken met andere collega’s. Dat is altijd leuk en gezellig.”

Doorgroeien

Over twee weken gaat Menno voor het eerst mee tijdens storingsdienst in het weekend. En hij heeft volop plannen om door te groeien bij Van Gelder. “Straks als ik klaar ben met de opleiding ben ik een VP’er: een vakbekwaam persoon. Dan wil je door voor AVP, een allround vakbekwaam persoon. Dan krijg je meer verantwoordelijkheden.”