Verhalen

Jochem en Giovanny

Monteurs in opleiding

In het kort

  • Monteurs in opleiding Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken
  • Mbo-monteurs gas, water, warmte
  • Werken sinds oktober 2022 en oktober 2023 bij Van Gelder

Jochem van Wingerden en Giovanny Albada zien elkaar misschien wel vaker dan hun eigen vriendinnen. In de weekenden zijn ze vaak bij elkaar, om te gamen of te vissen. Doordeweeks sleutelen ze voor Van Gelder samen aan netwerken voor gas, water en warmte. Als leerling-monteurs gaan de goede vrienden één dag in de week naar school. De rest van de week werken ze mee op projecten en leren ze het vak in de praktijk

No items found.

Het maximale eruit halen

Jochem startte in september 2022 met de opleiding monteur GWW (gas, water warmte) bij Gelderpoort. Dat is het opleidingscentrum van Van Gelder. Met succes: een jaar later had hij een vast contract. Daarvoor werkte hij bij een drukkerij, als loodgieter en in de brandbeveiliging. “Ik zocht een baan met kansen om door te groeien”, vertelt Jochem over zijn overstap naar Van Gelder. “Dat is voor mij heel belangrijk. Als ik merk dat ik ergens uitgeleerd ben, krijg ik het Spaans benauwd. Ik wil niet stilstaan, maar het maximale eruit halen. Bij Van Gelder kun je heel veel kanten op, omdat je in de hele infrasector kunt werken. Maar ook omdat je hier intern de juiste opleidingen kunt volgen.”

Enthousiast

Aangespoord door de enthousiaste verhalen van zijn goede vriend, maakte ook Giovanny de overstap naar Van Gelder. “Door wat Jochem me vertelde, had ik al een goed beeld van Van Gelder. Hiervoor werkte ik als militair, vrachtwagenchauffeur en stukadoor. Banen waar ik om verschillende redenen snel op uitgekeken raakte. Ik zocht een baan met stabiliteit, kansen om te leren en door te groeien. Net als Jochem. En het goede salaris bij Van Gelder speelde ook een rol.”

Enorm veel werk

Er gebeurt momenteel heel veel in de infrasector. Zo raakt het stroomnet vol, waardoor nieuwe kabels nodig zijn. De energietransitie zorgt ook voor enorm veel werk voor een bedrijf als Van Gelder. Tegelijk is er een tekort aan vakmensen. De goede vrienden, beseffen zich dat maar al te goed. Als ze aan de waterkant zitten te vissen, hebben ze het er vaak over. “Over hoe de toekomst eruit ziet. Maar ook waar we nu in het dagelijkse werk en tijdens de opleiding tegenaan lopen. Daarin helpen we elkaar”, zegt Giovanny.

Leren in je eigen tijd

Van hun leermeester Henk en andere collega’s leren Jochem en Giovanny het vak in de praktijk. De theorie doen ze via Gelderpoort op. Jochem: “Ik vind de manier van leren bij Gelderpoort heel fijn. Je hebt twee jaar de tijd om een diploma te halen. Als je de discipline hebt, is dat ruim voldoende. Dat we ons eigen studietempo kunnen kiezen is heel fijn, omdat Gio en ik allebei een gezin hebben. Daardoor hebben we niet elke week de tijd om te studeren.”

Een fijne gedachte

Als ze eenmaal klaar zijn met hun eerste opleiding, gaan ze in de praktijk werkervaring opdoen. Ondertussen kijken ze al vooruit. Naar wat ze nog meer kunnen leren bij Van Gelder. Bijvoorbeeld als monteur laagspanningsdistributie of als specialist gasnetwerken. Giovanny: “Het is een fijne gedachte dat al die mogelijkheden er zijn bij Van Gelder.”