Verhalen

Marcel

Budgetanalist / Calculator

In het kort

  • Budgetanalist / Calculator bij Van Gelder Verkeerstechniek
  • Hbo Verkeerskunde
  • Locatie Nijkerk / Almere
  • Werkt sinds 2017 bij Van Gelder

Marcel Zandberg is calculator bij Van Gelder Verkeerstechniek, verantwoordelijk voor de openbare verlichting. Wist hij voorheen amper wat een armatuur wás, inmiddels weet hij tot drie cijfers achter de komma nauwkeurig hoeveel een project zijn werkgever gaat kosten. Daar dan ook nog een beetje marge op zien te pakken, is zijn grootste drive.

"Ik ben goed in wiskunde, maar vind het ook leuk om met mensen te werken. Daarom leek Verkeerskunde mij na de middelbare school wel een geschikte vervolgstudie. Al heeft die opleiding weinig raakvlakken met mijn huidige functie. Waar ik voorheen van alles leerde over kruispuntvormen hoe deze de doorstroom het beste bevorderen, ben ik momenteel vooral bezig met het berekenen van de kostprijs van openbare lichtwerken.

Belangrijk werk, want om tot een aanbestedingscijfer te komen, moet je eerst heel kritisch de financiële en technische haalbaarheid van het werk analyseren. Denk daarbij aan de ingeschatte uren, de gekozen materialen, het nodige materieel, de voorziene werkuren en de inzet van eventuele onderaannemers."

No items found.

Makkelijk benaderbaar

"Naast de aanbestedingen assisteer ik ook regelmatig de projectleiding of directie. Bijvoorbeeld bij de opmaak van eventuele verrekeningen. Of de winst die we op een project hopen te maken. Daarbij wil je nooit te hoog gaan zitten. Maar zeker ook niet te laag. Dat is vaak een dunne scheidslijn, met krappe marges. 

Kortom, een dynamisch spel. Zeker in deze rare tijden, waarbij de materiaalkosten nog altijd stijgen. Als je dan op het punt staat een contract af te sluiten voor de komende vier jaar moet je extra scherp zijn. Bijvoorbeeld door goede afspraken te maken met de opdrachtgever in het geval dat de kosten nog verder stijgen of tussentijds wat afvlakken. Iets wat overigens meer een taak is voor de tendermanager, projectleider en directie is. Maar deze inschatting maken ze dan wel weer op basis van mijn berekeningen en feedback.

Het mooie van werken bij Van Gelder is echter dat ook de directie heel benaderbaar is. De lijntjes zijn kort en iedereen denkt graag met elkaar mee. Verder hebben alle calculators maandelijks overleg over waar we zoal tegenaan lopen. Zo blijft iedereen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen."