Verhalen

Nita

KAM-coördinator

In het kort

  • KAM-coördinator bij Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken
  • Hbo Veiligheids- en milieukunde
  • Locatie Amsterdam
  • Werkt sinds 2019 bij van Gelder

Nita Sardjoe is niet op haar mondje gevallen. Als KAM-coördinator in de regio Amsterdam, onder andere verantwoordelijk voor de veiligheid tijdens de renovatie van negen bruggen en kades in hartje hoofdstad, is dat wel nodig ook. Zet je alles netjes af met hekken en verkeersregelaars, proberen toeristen alsnog dwars door je project te lopen of te fietsen. Met alle gevolgen van dien..."

"Mijn insteek is simpel. Dat iedereen veilig en gezond de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je je boodschap in een paar steekwoorden – en met respect - kunnen overbrengen. Zelfs aan medewerkers die de Nederlandse taal soms nog niet helemaal machtig zijn. Belangrijk daarbij is dat je jezelf nooit boven de ander plaatst. Anders nemen ze niets meer van je aan.

Ik begrijp best dat het niet altijd leuk is wanneer er een KAM’er je op je vingers komt kijken. Iemand, nota bene een vrouw in mijn geval, die je vertelt hoe bepaalde machines qua klankgeluid of ergonomie gebruikt moeten worden. Maar een ongelukje schuilt nu eenmaal in een klein hoekje. En die ongelukjes probeer ik  juist te voorkomen. Soms gaat dat over relatief kleine dingen zoals het dragen van een veiligheidsbril of gehoorbeschermers. Andere keren gaat het over een goed aangebrachte afzetting. Iets wat bij elk project letterlijk van levensbelang is. Want denk maar niet dat mensen die ‘morgens vroeg gehaast naar hun werk gaan, oog hebben dat iemand in een sleuf met montagewerkzaamheden bezig is."

No items found.

Van Gelder geeft mij ruimte

"Dat ik een echte Amsterdamse ben, met Hindoestaanse roots, helpt daarbij enorm. Ik spreek hun taal en kan meepraten met van alles en nog wat. Van loodgieterswerk en het betegelen van badkamer tot het opvoeren van auto’s. Dat alles dankzij mijn vader die mij als jong meisje al meenam naar allerlei renovatieprojecten in en rondom Amsterdam waar ik nu al 48 jaar woon. Hij bracht de liefde voor techniek in mijn leven. Al ben ik ook enkele jaren trouwambtenaar geweest, was ik leidinggevende en projectleider bij de Amsterdamse reinigingsdienst en bestierde ik daarvoor enkele catering- en restaurantzaken. Qua levenservaring geen gebrek dus.

Het leukste aan mijn functie zijn dan ook de vele verschillende mensen met wie ik werk. Dat het niet altijd makkelijk is om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, moge duidelijk zijn. Maar Van Gelder geeft mij alle ruimte om mijn kennis in de praktijk te brengen en ik krijg volledige ondersteuning van het management.

Zij stonden mij ook toe een cursus te ontwikkelen op veiligheidsgebied, waarbij ik laat zien wat goed is en wat beter kan. Ook de grootste onderaannemers met wie wij werken, doen daar inmiddels aan mee. Top! Want gedrag verander je niet in één keer. Daar ben je continu mee bezig."