Verhalen

Robbert

Ontwerpleider

In het kort

  • Ontwerpleider bij Aannemingsmaatschappij Van Gelder
  • Hbo Civiele Techniek
  • Locatie Bergschenhoek
  • Werkt sinds 2016 bij Van Gelder

Op feestjes bij onbekenden verwarren ze zijn werkzaamheden nogal eens met die van een architect. Maar een architect is Robbert van Oppenraaij zeker niet. En daar is deze Westlander maar wat trots om ook. “Anders dan architecten of ingenieursbureaus staan wij dagelijks met onze poten in de klei, waardoor we echt naar een eindproduct toewerken. Architecten maken mooie plannen die ze vervolgens over de schutting gooien naar een aannemer zoals wij. Aan ons vervolgens de taak die schetsen verder uit te werken. Oftewel: om het uitvoerbaar te maken en passend binnen het budget en de doelstellingen van de opdrachtgever."

Samenwerking voor het beste resultaat

"Hier een rijbaan, daar een speelplaats of een bankje; architecten gaan uit van een bepaald lijnenspel en kijken hoe het allemaal het beste past binnen de omgeving. Maar wat er op een bepaalde locatie allemaal al aan kabels en leidingen onder de grond zit, of nodig is om een nieuwbouwproject zonder aardgas te laten functioneren, weten ze vaak niet. Dat maakt ook niet uit, want dat regelen wij wel voor hen. Het is uiteindelijk de samenwerking met elkaar om tot het beste resultaat te komen, want laat mij nou niet die schetsen maken, dan wordt het een hele saaie omgeving. En die samenwerking gaat verder dan alleen met de architect. Een bouwteam is wat Van Gelder betreft de beste manier om tot het beste resultaat te komen voor alle betrokkenen. Door vanaf het ontstaan van een project met alle betrokkenen in het proces al samen te werken wordt alle kennis direct optimaal benut in plaats van aan het einde de kennis vanuit de uitvoering pas te benutten."

No items found.

Veel zelf in huis

En het mooie van werken bij Van Gelder is dat we ook veel zelf kunnen. Als full-service infrapartner heeft Van Gelder alle expertise in huis om landelijk grote en kleine, eenvoudige en complexe projecten te realiseren.  Omdat we zoveel kennis hebben van de uitvoering kunnen we deze ook optimaal benutten in de ontwerpfase. Dat bespaart de opdrachtgever kosten, leidt tot snellere resultaten en een functionerend bouwwerk."

Bijdragen aan een duurzamere wereld

"Hierbij dragen wij als Van Gelder ook graag ons steentje bij om de wereld duurzamer te maken. De laatste anderhalve jaar zijn we intern heel druk bezig om te verduurzamen. Onder andere door te investeren in elektrisch materieel. Maar ook door meer klimaatadaptief en circulair te ontwerpen. Duurzamer hoeft zeker niet altijd duurder te zijn, maar je moet wel durven af te wijken van het traditionele. Daarbij, maar dat is dan meer iets voor de collega’s: bij Van Gelder ben je nooit een nummer. Heb je vragen, dan stap je desnoods bij de hoogste directeur even binnen. Dat maakt dat de interne lijntjes kort zijn. Dat dit bij Aannemingsmaatschappij Van Gelder wel mogelijk is, is echt bijzonder. Ze zullen vast wel eens te druk voor je zijn, maar de directie is benaderbaar. Ook als je andere ambities hebt dan de huidige functie die je vervult. Zo had ik vijf jaar geleden nooit gedacht dat ik momenteel leiding zou geven aan mijn eigen ontwerpbureau.

Het klinkt misschien een beetje weeïg, maar bij Van Gelder kijken ze meer naar je talenten dan je functie. Hetzelfde zag ik onlangs gebeuren bij een van oorsprong Syrische collega. Hier voelt hij zich in zijn kracht gezet en durft hij zichzelf te zijn. En je weet wat ze zeggen: tevreden werknemers, tevreden klanten."